top of page

WAT IS ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE?

De term werd voor het eerst uitgesproken door professor Linus Pauling in 1968.
“Orthos” komt vanuit het Grieks en staat voor “Juist, recht of gezond”.
Moleculair betekent dan weer “betreffende moleculen”.

De orthomoleculaire therapie streeft ernaar de gezondheid van de mens zo goed mogelijk te maken en te houden door middel van voeding (en eventueel suppletie) en op deze manier zo veel mogelijk van de juiste en nodige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen.

Bij Groepspraktijk Vox hebben we een orthomoleculaire therapeut  in Antwerpen ter beschikking. Wij bieden een gratis kennismakingsgesprek aan voor we met het opstartpakket beginnen.

 


 

Wat is orthomoleculaire therapie en hoe behandelt een orthomoleculaire therapeut dit?

Dankzij een grondige anamnese (vraaggesprek) en indien nodig bijkomend onderzoek wordt naar de oorzaak van de klacht gezocht. Op basis hiervan wordt er een persoonlijk voedingsplan uitgewerkt eventueel met aanvulling van natuurlijke supplementen. Dankzij dit herstelplan wordt het lichaam weer van alle voedingsstoffen voorzien die het nodig heeft voor herstel van die bepaalde klacht en zo een optimale gezondheid te bekomen. 

 

Via hier kan je een afspraak te maken bij onze orthomoleculaire therapeut in Antwerpen.

Supplementen kunnen nodig zijn, afhankelijk van de klacht. Hierin zitten hoge concentraties van bepaalde stoffen zoals vitaminen, mineralen, enzymen, e.a.

Voor eventueel bijkomend onderzoek (bloedanalyse, speekselanalye...) werken wij samen met een orthomoleculaire arts.

 

Welke behandelingen doet een orthomoleculaire therapeut?


Orthomoleculaire therapie leent zich ertoe goed te laten combineren met andere behandelingen en therapieën zoals osteopathie, klassieke geneeskunde, psychologie, acupunctuur etc.
Orthomoleculaire therapie zet zich in voor het behandelen van klachten maar ook voor preventieve zorg om zo klachten te voorkomen.

De orthomoleculaire geneeskunde kan je bekijken als een combinatie van menselijke fysiologie en voedingswetenschappen. Vraag onze orthomoleculaire therapeut voor meer informatie.

Bij orthomoleculaire geneeskunde pak je de oorzaken van symptomen/klachten aan door gebruik te maken van lichaamseigen, niet- toxische stoffen. Je keert terug naar de basis van de biochemie van de voedingstoffen. Er wordt specifieker gekeken naar wat ze bijdragen tot lichaam. Of deze een positieve of negatieve werking hebben. Iedereen is uniek, vandaar dat er ook geen one-fits-all bestaat. Wat voor de ene persoon dus goed is, kan voor de andere persoon minder goed werken.

Hoe helpt orthomoleculaire therapie bij jouw voeding;

Het teruggaan naar de opbouw van voeding leert ons hoe tekorten of overschotten van stoffen bepaalde verstoringen in ons lichaamsprocessen teweegbrengen. Deze vaak sluimerende verstoringen kunnen mogelijks op langere termijn leiden tot chronische ziektebeelden. bv diabetes, hart- en vaatziekten, allergieën en intoleranties, darm- en verteringsproblemen, inflammatoire aandoeningen zoals reumatoïde artritis en prikkelbare darmsyndroom, stress-gerelateerde problemen, slaapproblematiek, CVS, fibromyalgie, wederkerende infecties, burn-out, overgewicht, schildklierproblemen, auto-immuunziekten, kanker... noem maar op. 

Bij de orthomoleculaire geneeskunde staat de patiënt centraal.

 

Hierbij worden alle klachten volledig in kaart gebracht en wordt er gekeken hoe deze tot stand zijn kunnen komen. Pas als het duidelijk is geworden welke puzzelstukken ontbreken of verkeerd liggen, kan een op maat gemaakt behandelplan opgesteld worden. Vraag het na bij onze orthomoleculaire therapeut. Via gepaste voeding, lifestyle, bioritme, stress en ontspanning, maar ook met kruiden, vitaminen, mineralen, aminozuren, probiotica, vetzuren advies kunnen bepaalde processen weer recht getrokken worden. 

Er is dus een verschil tussen orthomoleculaire therapie en de reguliere geneeskunde .

bottom of page